Danmark/økonomer: Økonomien er tilbage på hesten

14-02-2018

Selv om onsdagens positive BNP-indikator blot giver et fingerpeg om, hvordan det er gået den danske økonomi i fjerde kvartal, så er den stadig et udtryk for en vending i den økonomiske vækst.

Sådan lyder det hos flere økonomer, efter at BNP-indikatoren for fjerde kvartal viser en positiv vækst på 0,9 pct. ifølge Danmarks Statistik. Det var en del bedre end kvartalet før, hvor indikatoren viste en negativ vækst på 0,3 pct.

- Da det kun er BNP-indikatoren, der i dag er blevet offentliggjort kender vi endnu ikke underkomponenterne, og kan derfor ikke med sikkerhed sige, hvad der har drevet væksten i årets sidste kvartal.

- De foreløbige tal giver dog et klart billede af, at de danske forbrugere har spillet en hovedrolle i den fine afslutning på året, skriver makroøkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank i en kommentar.

Den vurdering bliver delt af privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank, som ligeledes peger på, at det private forbrug har været en væsentlig drivkraft bag væksten i fjerde kvartal, der både indeholdt Black Friday og julehandlen.

Med til historien om væksten i fjerde kvartal skal det nævnes, at tredje kvartal var negativt påvirket af usikkerheden om de politiske forhandlinger vedrørende afgiftsreduktion. Det trak i tredje kvartal salget af biler ned, hvilket påvirkede det samlede privatforbrug.

Men i slutningen af september blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om en ændring af registreringsafgiften, og det kan have hevet flere forbrugere ud til landets bilforhandlere i de sidste tre måneder af 2017.

- Med afklaringen om bilafgifterne så vi også et "rebound" i bilsalget, der forventes at have trukket privatforbruget op.

- Samtidig peger andre indikatorer også på, at der har været lidt mere gang i forbruget ud over biler i slutningen af året. Danskernes privatøkonomi bliver da også fortsat understøttet af stigende beskæftigelse og reallønsfremgang, skriver Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Seneste nyheder